***
Štefánikova hvězdárna
observatory.cz > Novinky z astronomie > Zatmění Měsíce

Zatmění Měsíce

Obloha 18.1.2019 Tomáš Prosecký

V pondělí 21. ledna časně ráno se nad našimi hlavami odehraje další z nebeských divadel, kdy Měsíc vstoupí do zemského stínu - nastane úplné zatmění Měsíce.

Zdroj: pixabay.com

Nadcházející  pondělí, 21. ledna 2019, dojde v brzkých ranních hodinách k úplnému zatmění Měsíce, jež bude z České republiky pozorovatelné v podstatě v celém svém průběhu, neboť Měsíc zapadá jen několik minut po konci částečné fáze a Slunce těsně před koncem částečné fáze vychází.

K zatmění Měsíce dochází tehdy, když Měsíc vstoupí do zemského stínu, což je ovšem situace, která vzniká výrazně méně často, než by se na první pohled mohlo zdát. Rovina oběhu Měsíce je oproti rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5 °, a tak se Měsíc "trefí" jen občas. Úkaz se navíc může odehrávat pod naším obzorem, takže zdaleka ne všechna zatmění jsou pro dané místo pozorovatelná. Během následujích deseti let nastane ve světě 7 úplných zatmění Měsíce, z toho pouze 4 alespoň částečně nad hlavou pozorovatelů v České Republice, a pouze 2 z nich budou srovnatelná se zatměním, jež nám příroda nabídne toto pondělí.

Prvních změn si na našem nejbližším kosmickém sousedovi budeme moci všimnout nedlouho před začátkem částečné fáze, jež začíná ve 4:34 SEČ. To je také okamžik, kdy Měsíc naplno rozehraje své pomyslné nebeské divadlo a začne vstupovat do zemského stínu, aby se v něm v 5:41 SEČ na následující hruba hodinu skoro úplně schoval.

Zemský stín však není úplně temný. Díky rozptylu a lomu světla v zemské atmosféře do něj vniká hodně slunečního světla, hlavně červeného. V naší atmosféře se totiž nejlépe rozptyluje barva modrá, takže pokračující světlo je o modrou barvu ochuzeno a převládá v něm barva červená, která pak způsobuje zabarvení Měsíce od oranžového nádechu až po temně hnědý vzhled.

Maximální fáze dosahuje zatmění v 6:12 SEČ, konec úplného zatmění nastává v 6:43 SEČ. Definitivní konec nebeského divadla je naplánován přibližně na tři čtvrtě na osm. V 7:48 SEČ vychází Slunce, v 7:51 SEČ Měsíc opouští zemský stín a nedlouho po tomto okamžiku, v Praze v 7:58 SEČ, Měsíc zapadá.

Nezbytnou podmínkou k pozorování tohoto fotogenického úkazu je příznivé počasí. V případě jasné oblohy bude Štefánikova hvězdárna mimořádně otevřena v pondělí ráno od 4:30 do 8:00 SEČ, tedy tak, aby si mohli zájemci vychutnat celý průběh zatmění. Aktuální situaci a oznámení o tom, zda je hvězdárna otevřená, je možno sledovat na tomto webu nebo na facebooku Planetum.

Průběh zatmění 21. ledna 2019

 

Fáze

SEČ

h min

Vstup Měsíce do polostínu

3  37

Začátek částečného zatmění

4  34

Začátek úplného zatmění

5  41

Střed zatmění (největší fáze)

6  12

Konec úplného zatmění

6  43

Konec částečného zatmění

7  51

Výstup Měsíce z polostínu

8  48

Obloha 18.1.2019 Tomáš Prosecký