***
Štefánikova hvězdárna
observatory.cz > Novinky z astronomie > Hudba sfér

Hudba sfér

Akce na hvězdárně 16.5.2017 Jakub Rozehnal

Show s tekutým dusíkem, (g)Astronomická show, .... Koncept neotřelých přednášek s pokusy demonstrujícími základní principy, jež formují náš vesmír, pokračuje dílem zabývajícím se rolí zvukových vln v našem vesmíru.

Cože??? Ve vesmíru je vzduchoprázdno a v něm se přeci zvuk nešíří!!! To nám řekne každý školák!

Ve skutečnosti je po studiu elektromagnetického záření a gravitačních vln výzkum akustického vesmíru třetím nezávislým zdrojem informací o dějích, které provázejí a provázely jeho vývoj. V našich představách bývají vesmírné zvuky záhadné a možná i trochu strašidelné. Vydávají však hvězdy, galaxie či jiná kosmická tělesa skutečné zvuky? A pokud ano, jak je můžeme uslyšet? Jsou tyto zvuky stejně tajemné jako vesmírné objekty, které je vydávají? V roli tradičního průvodce přednáškovou show se představí vedoucí Štefánikovy hvězdárny, pan Jakub Rozehnal.

Přednáška je vhodná pro dospělé, mládež a děti od 10 let. Po zkušenostech z minulých přednášek si dovolujeme apelovat na rodiče dětí předškolního věku, aby svá dítka do přednáškového sálu nevodili. Program pro ně není vhodný, což děti dávají hlasitě najevo a ruší tím ostatní. Děkujeme za pochopení.

Akce na hvězdárně 16.5.2017 Jakub Rozehnal